Blogs

Curlingouders

Deze week las ik in het NRC een superinteressant artikel over “curling ouders”. Ik zeg eerlijk: ik moest even schakelen 🙂 Ik ben visueel ingesteld. Ik dacht misschien aan breedgeschouderde vaders en moeders met van die pakken aan die hun kinderen als zware stenen over het ijs heenzwieren met die curling stokken die lijken op bezems. Laat me raden, jij ziet nu ook voor je hoe je je kind niet meer achter het behang plakt maar over het ijs heen zwiert 😉

Nope. Dat is het dus niet. Curlingouders: “Overbeschermende ouders die alle obstakels voor de voeten van hun kinderen proberen weg te vegen, net zoals in de curlingsport met bezems de baan wordt vrijgehouden.” Ik vind het mooi gevonden. Ik ken curlingouders en bij tijd en wijle ben ik er zelf ook een trouwens. In het NRC ging het over ouders die de school van hun dochter voor de rechtbank hadden gesleept omdat hun dochtertje niet in dezelfde groep zat als haar beste vriendin. Beetje extreem misschien, maar jij kent vast ook die moeder op school die elke week klagend bij de juf zit omdat haar prinsesje niet het “beste uit zichzelf kan halen”. Of misschien lees je dit en ben jij die juf. Poor you. Meestal is die kleine prinses minimaal hoogbegaafd, hoogsensitief, of emotioneel overontwikkeld en komt de gemiddelde score op de CITO niet door een normale (prima!) intelligentie, maar toch zeker doordat juffrouw niet gezorgd heeft voor de broodnodige meditatie oefeningen vooraf of een yoga zen bijeenkomst georganiseerd heeft voor al die kleine prinsesjes, zodat de prinses in kwestie zich niet optimaal heeft kunnen concentreren. Ik ken ook die vader, die elke week langs de voetballijn aanwijzingen staat te brullen, omdat zijn kleine prins eigenlijk al bij de jeugdselectie van Ajax zou moeten spelen en stiekem jongetjes van 7 tackelt. Of die andere vader die zijn zoon wel op judo doet (want dat is zo goed voor de ontwikkeling), maar elke keer de mat opspringt als die kleine knapen in een judorol liggen te stoeien omdat hij bang is dat de kleine prins misschien een elleboog in de buik krijgt.

Ik ken overigens ook de volwassen versies van deze kinderen van curlingouders.  Deze volwassen versies zijn zo gewend dat niet alleen het curlingijs, maar de complete  weg vrijgemaakt wordt door hun ouders dat wanneer ze na hun (iets te lange, door pappie of mammie bekostigde ) studietijd ineens met hun bevallige neusje hard op de werkelijkheid worden gedrukt. Auw. Nee. Het echte leven is niet altijd leuk. En newsflash: het geld groeit niet aan de bomen en als je iets wilt bereiken in het leven moet je er hard voor werken en heel erg je best doen.

Teleurstellingen, verdriet, je zin niet krijgen, ergens voor moeten werken, stress, spanning. Het is zo kak, maar het hoort bij het leven. Maar mogen kinderen dan geen kind meer zijn? Jazeker wel. Maar laat ze dan ook lekker kind zijn. Laat ze stoeien, rollen, in bomen klimmen en leren dat ze kunnen vallen. Laat ze hun fouten maken en schud je hoofd nog eens extra. Laat ze een blauwtje lopen en een ruzie krijgen en het ze zelf oplossen. Daar worden het prima volwassenen van. Ik ga de komende tijd weer eens wat vaker in de spiegel van zelfreflectie kijken en gooi mijn curlingbezem in de ring als ik mezelf betrap op overbeschermend compensatiegedrag richting mijn achtjarige mini-me. Lieve mede-curlingouders, laat onze kinderen gewoon lekker zelf het ijs vrij houden als het gaat om hun eigen kleine kinder issues. Anders zitten we straks opgescheept met van die vreselijke volwassenen. Wij worden ook ouder en je moet er niet aan denken dat je straks een slappe, jankende, om haar moeder roepende verpleegster aan je bed hebt staan die te beroerd is om je billen te wassen. En dan nog even wat: eerlijk gezegd heb ik curling altijd al een slap aftreksel van ijshockey gevonden.

 

7 Reacties op “Curlingouders

  1. Ik wil heel graag reageren op het artikel maar ik moet eerst toestemming vragen aan mijn vader en moeder. Krijg ze allebei niet te pakken. Ze zijn de vriendin van mijn broer van 41 nu aan het vertellen dat ze ’s nachts het raam niet open moet laten staan, omdat hij anders kou vat.

  2. Erg sterk weer Chan!
    Wij (lees mijn zus, zwager en ik) zeggen altijd dat we geen gevulde koeken willen opvoeden. Dus inderdaad, geen curling(lease)ouder zijn. Laat de kids met vallen en opstaan tot mooie volwassenen ontwikkelen! Niks pappen en nathouden!

  3. hij is weer geweldig en helaas zijn er veel te veel van dit soort ouders maar fatsoen normen en waarden leren zij ook niet echt want ja hun kinderen hebben dat niet nodig want die leren dat ze alleen aan zich zelf moeten denken want ja zij zijn zo geweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.