Blogs

De leider die je verdient

Een vriend van mij, en tevens collega, zei mij gisteren: ieder volk krijgt de leider die het verdient. De spiegel van zelfreflectie is mij niet vreemd en als ik die spiegel leg over Nederland, dan boezemt deze uitspraak mij een klein beetje angst in. Als ik kijk naar onze grote broer Amerika, dan vrees ik dat we een lachspiegel hebben gepakt in plaats van een reflectie spiegel.

Die vriend van mij. Die heeft dus Turkse ouders. Hij vindt zichzelf een Nederlander, net als ik overigens want hij is gewoon in Nederland geboren en spreekt bovendien netter Nederlands dan ikzelf. En misschien was hij nog wel meer geraakt door de uitspraken van de Turkse president Erdogan over nazi-Nederland en het hijsen van de Turkse in plaats van de Nederlandse vlag op het consulaat in Turkije dan ik. Ik ken maar een handjevol mensen met wie ik zo genuanceerd over binnen- en buitenlandse politiek kan praten zonder veroordeeld te worden om mijn mening en hij is er eentje van. Wat ik maar wil zeggen: niet elke Turk is een relschopper die Allah Akbar scandeert of Nederlandse (danwel Franse) vlaggen verbrandt, niet elke Nederlander stemt PVV en niet elke vluchteling die ons land binnenkomt is een terrorist.

Hoe dan ook, vandaag gaan we massaal naar de stemlokalen. Welke leider verdienen wij dan? Waar willen wij heen als maatschappij? Mijn zevenjarige lieverd mocht vandaag voor het eerst mee naar het stembureau en hij zei: Morgen als ik wakker wordt, dan weten we het he mam? Dan weten we wie er gewonnen heeft! En ik vroeg hem, wie hij niet wilde dat het zou worden. “Die meneer met dat haar, die denkt dat hij hip is, maar het niet is.” Ik moest lachen om dat haar, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt en ik vroeg hem waarom deze meneer juist niet. “Hij zegt nare dingen. Onaardige dingen. En als je een andere mening hebt, dan doet hij stom. Ik zag het op het jeugdjournaal”.  Ik gaf hem een snelle kus op zijn haar. Vluchtig, want het stembureau is op school en je wilt als zevenjarige niet openbaar gekust worden door je moeder.

Ik stem vandaag voor: buiten de hokjes denken, buiten de lijntjes kleuren en buiten gebaande paden wandelen. Ik stem voor verdraagzaamheid. Ik stem voor vriendelijkheid. Ik stem voor nuance in plaats van polarisatie. En nee, ik ben niet naïef. Ik ben tolerant. Ik kijk naar Nederland in al zijn kleuren en ik wil dat graag zo houden. Maar wel met elkaar.

Ik verdien een leider die tolerant naar de wereld om zich heen kijkt. Ik verdien een leider die verder kijkt dan wie er morgen heeft “gewonnen”. Ik verdien een leider die een discussie met inhoudelijke argumenten beslecht in plaats van met oneliners die lekker in de markt liggen. Ik verdien een vriendelijke, eerlijke leider, die keuzes maakt op basis van hoop in plaats van op angst. Ik ben benieuwd morgen. Als ik wakker word. Wat Nederland aan leiderschap heeft verdiend.

5 Reacties op “De leider die je verdient

  1. Mooi geschreven en het draait niet om wie wint maar dat we met zijn allen een mooi fijn land hebben om in te leven met respect naar elkaar….dat betekent niet dat we het altijd met elkaar eens zijn maar wel dat we met elkaar nadenken om er samen iets goeds van te maken! Het draait altijd om geven en nemen…samen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.