Blogs

Gillen is voor watjes

Als kind al was ik niet dol op dingen die draaien, snel bewegen, of over de kop gaan. Met hetzelfde onvermogen als dat ik niet begrijp hoe mensen net zolang drinken tot ze van de wereld zijn en hun maag eruit kotsen, snap ik niet hoe mensen zich vrijwillig in een achtbaan begeven die over de kop gaat of in draaiende, bewegende, op en neergaande, rondklotsende bakjes neerzetten.

Als kind probeerde ik in een vlaag van stoere verstandsverbijstering ooit eens de spin uit. Of de octopus. Ik heb nooit geweten hoe dat ding heet. Het is in ieder geval een kermisattractie met een groot beest in het midden waaraan armen zitten met bakjes eraan. In die bakjes zitten dan weer mensen en die bakjes met die mensen erin gaan dan weer op en neer, heen en weer, terwijl de spin, octopus rondjes draait. Ik vond het net zo erg als het nu klinkt. Een levende hel waarbij ik alleen maar kon hopen dat er een God bestond die ervoor zou zorgen dat die 2 minuten veel sneller voorbij zouden gaan dan gewone 2 minuten. Ik heb het nooit gesnapt, ik snap het nog steeds niet en wellicht ga ik het nooit snappen ook.

Ik besef dat ik met mijn afkeer voor die dingen die andere mensen juist te gek vinden, wellicht een aantal mensen heb teleurgesteld. Zoals mijn allesdurvende ,kermisliefhebbende moeder. Die het vast heel leuk had gevonden samen met haar enige dochter in de bobslee, breakdance of spin te gaan. Helaas werd dochterlief al misselijk in de draaimolen en ben ik op de kermis nooit verder gekomen dan touwtje trekken. Sorry mam. Of mijn vriendje, die in de Efteling altijd moederziel alleen Vogelrock en de Python trotseert. Sorry Mark..

Maar helaas is mijn 5 jarige zoon nog te klein om alleen in dit soort afgrijselijke attracties te gaan. En zo bevind ik me, op deze zonnige dag in de meivakantie, in de rij voor de Piratenboot in Sprookjeswonderland. Ja…. De piratenboot. Zo’n verschrikkelijke grote schommel in de vorm van een boot die héél hoog en héél snel schommelt. Mijn zoon wil daarin. En hij kan niet alleen. En als moeder wil je natuurlijk: 1) geen irreële angsten voor spinnen, onweer of piratenboten op je kind overbrengen en 2) niet banger zijn op je 32e dan een 5 jarige. Dat is toch een beetje sneu. Of twee beetjes.

Dus daar staan we. En even later zitten we. In die boot. Met een stang om ons middel. Ik lach dapper naar mijn zoon en hij knipoogt even terug, de held. Ik zie uit mijn ooghoek dat het meisje wat zojuist onze stangen naar beneden heeft gedaan een knop indrukt. Yep…. Daar gaan we. Bij de eerste slag naar beneden begrijp ik meteen alweer waarom ik hier zo’n hekel aan heb. Maar ik lach flink. Fabian piept een beetje naast me: Mama, ik voel allemaal vlinders in mijn buik…. Ik vind het toch niet leuk… Ik vind het eng! Tja mama is ook doodsbenauwd, maar ja om paniek te voorkomen laat ik dat maar achterwege. “ Laten we naar de stang kijken” opper ik. “Gewoon naar 1 punt kijken.” Dat doe je bij ballet ook als je een pirouette draait, dan zal het hier ook wel werken. “Denk maar zo Fabian, het is net een grote schommel. Heen en weer en heen en weer. Denk maar dat je op de schommel zit in de speeltuin.” Bij elke “heen” zit mijn maag ergens tussen mijn oren en bij elke “ weer” vormt zich een nieuwe zweet druppel op mijn voorhoofd. Het feit dat twee meisjes tegenover mij keihard zitten te gillen, helpt ook niet mee.

Maar gelukkig is alles eindig, zo ook deze rit in de piratenboot. Enigszins wiebelig komen we de boot uit. En na wat snelle suikers waagt Fabian het te zeggen: Nou mam… we zijn in ieder geval geen watjes. We hebben niet gegild! “Inderdaad hij heeft groot gelijk: we hebben niet gegild. En dat is al heel wat, voor de eerste keer in een piratenboot.

2 Reacties op “Gillen is voor watjes

 1. Maar… wél gedaan!
  Helaas ‘moet’ ik altijd op de tassen passen, maar anders zou ik geen kans onbenut laten 😉

 2. Mary gillen is voor watjes
  Lieve Chantal
  Wat een onwijs leuk verhaal weer.
  Elke keer geniet ik er weer van en lig ik in een deuk van het lachen.

  Ga zo door met je vermakelijke verhalen!!

  XxX Mam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.