Blogs

Hysterische hormonale horror-dagen

Zelfbeheersing. Met name als het op eten en bewegen aankomt kun je wel zeggen dat ik een bijna ijzeren discipline heb. Vraag mijn collega’s op verjaardagen: gewapend met drie kussen en mijn geliefde koffie wijs ik drie keer per week de taart af. Vraag mijn vrienden op feestjes: de hapjes, de chipjes, de wijntjes, ik sla het allemaal af en ga de hele nacht los op twee cola. Zero. No sugar. Maar een keer maand is die ijzeren discipline veranderd in een spaghettisliert.

Een spaghettisliert van discipline. Zero. Zero discipline. Zero zelfbeheersing. Chocola, paprikachips, Ben and Jerry’s… al mijn verborgen verlangens van de rest van de maand worden in een klap ruimschoots ingehaald. Wel altijd de Tony Chocolony versie, want naast dat de gouden wikkels me doen denken aan de Willy Wonka repen uit mijn favo kinderboek “ Sjakie en de chocoladefabriek”, steun je daarmee ook nog eens kansarme boeren. Je eet jezelf vies, vet en misselijk, maar hee; je hebt wel een arme boer gered! Alles in balans.

Behalve de zero discipline aan verborgen voedselverlangens, is ook de rest van mijn zelfbeheersing in deze periode zo slap als Popeye zonder spinazie. Ik verbaas mezelf door liever met een dekentje op de bank te dweilen dan de eerste de beste party op te leuken met mijn in panty’s en hakken gehulde benen. Wee de leidinggevende die juist in deze dagen kritische reflectie wil geven op mijn functioneren. No way José! Als een labiele dramaqueen jammer ik dat ik “nooit iets goed kan doen” en “dat alles mijn schuld is”. Ondertussen stampend met mijn hakken en slaand met de deuren, terwijl de arme man nog eens schaapachtig naar zijn notities kijkt (Ik zei toch alleen maar dat zij ook weleens koffie mag halen voor de rest van de afdeling?). Om nog maar te zwijgen over de collega die het waagt een semi grappige lompe opmerking te maken over mijn kont. Ik grom er nog net niet bij. Maar ik laat wel mijn tanden zien.

Kortom.. het is die periode van de maand. Die periode dat niet jijzelf maar je hormonen in controle zijn over everything. Die periode dat het ene hormoon, die zorgt voor tranen, vreetbuien en andere ellende heel hoog is. Terwijl de testosteron (ja dat hormoon dat onder andere zorgt voor zin in seks) heel laag is. Dus als ik zeg “everything” dan bedoel ik ook everything. Ze regeren alles, die hysterische, huichelachtige hormonen. Van je zin in feestjes tot datgene wat je in je mond stopt, maar ook tot wat je uitkraamt. Op social media, in blogs of tegen je mannelijke collega (die eigenlijk best een erg leuke vent is, vooral als hij zijn waffel houdt over je derrière). Hormonale terreur. Dat is het.

Mannen hebben het maar makkelijk. Wat nou hormonale terreur? Ze hebben volgens mij maar 1 hormoon. Testosteron (ja die ja. Die zorgt voor… Je weet het, ik heb het net uitgelegd). Geen eetbuien. Geen tranen. Geen gejammer tijdens het functioneringsgesprek. En ze krijgen ook nog eens sneller buikspieren. Zonder dat daar een ijzeren discipline voor nodig is. Ergens is er iets misgegaan toen de geneugten des levens werden toebedeeld.

Gelukkig is het al bijna weer voorbij. Die periode van de maand. Ik kan alweer langzaam uit mijn zelfgebouwde bunker van zachte dekentjes op de bank vandaan kruipen. Ik voel zoetjesaan alweer de happy thoughts naar boven komen. Ik krijg zelfs alweer zin in een feestje. Ik haal mijn panty en hoge hakken vast uit de kast! Dag hysterische, ellendige horrorhormonen. Tot volgende maand. ☺

horrorhormonen

 

2 Reacties op “Hysterische hormonale horror-dagen

  1. Leuke blog weer Chantal. En heerlijk hoe ik als slechts op testosteron lopende, dagelijks boeren-uitbuitende goedkope supermarktchocolade vretende kerel met een nauwelijks onderhoud vergend wasbord dat goed geisoleerd zit onder een tevreden laag warm beschermend buikvet genoegzaam opmerk hoe je in je blog je uitleg over hoe testosteron bepalend is voor je zin in seks vrijwel direct koppelt aan wat je onder invloed van dat hormoon al dan niet in je mond stopt. Als man is het leven inderdaad veel simpeler en overzichtelijker ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.