Blogs

Ik ben er als je me nodig hebt

Bij mijn oma logeren, of zoals ik haar noem “opoe”, was altijd een groot feest. Drie taartjes op één avond, laat opblijven en slapen in het grote bed. Oma’s zijn gewoon de bom. Van oma’s mag je dingen die van moeders niet mogen en ze begrijpen alles.

Ik was zes toen ik ’s nachts wakker werd in het grote bed van mijn oma met een nachtmerrie. En opoe was er niet. Ik denk even plassen ofzo. Of misschien was ze stiekem wel even bij opa in bed gekropen. Hoe dan ook, ik vroeg haar de volgende ochtend waarom ze er niet was toen ik een nachtmerrie had. Ze zei: “Lieverd, ik ben er niet altijd. Maar ik ben er wel als je me nodig hebt.

Ik ben natuurlijk allang geen zes meer. En opoe is inmiddels de 80 al ruim gepasseerd. En sinds de laatste weken gaat het ouder worden een stukje moeizamer dan eerst. Of, zoals ze zelf zegt: iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. En ik snap dat nu. Want na een val vorige maand heeft ze niet alleen fysieke klachten, maar zit ze ook mentaal anders in haar velletje. Soms weet ze niet precies meer welk moment het van de dag is. En daarom wil ze bijvoorbeeld niet avondeten. Behalve als ik kom. En dus ben ik elke avond bij Opoe. Om mijn lieve “over-de-80-oma” te voeren zoals ik Fabian vijf jaar geleden voerde. Soms heeft ze goede dagen en eten we samen aan tafel. En soms heeft ze haar dag niet. En dan ligt ze al in bed voordat ik kom. Soms is ze sikkeneurig en knort ze erop los. Vaak is ze heel dankbaar en lief. Soms weet ze even niet precies wie ik ben. Maar ze weet altijd wie Fabian is: “ik ben al overgrootmoeder! Hoeveel kunnen dat nou zeggen? Wat ben ik een spekkoper!” Een uitdrukking die Fabian niet eens meer kent.

Mijn oma laat me dingen doen die ik een paar weken geleden niet voor mogelijk had gehouden. Haar gebit poetsen en terug in haar mond stoppen is er eentje van. We maken er een lolletje van en lachen om hoe ze eruitziet zonder tanden in haar mond. Niet gewoon lachen, maar tranen over je wangen lachen. Of erger. Soms is ze stil omdat ze weet dat ze in de war is. Dat zijn de minst leuke momenten. Maar ik gun haar de tijd om aan het idee te wennen dat de mist soms opkomt en haar herinneringen vertroebelt. Vaak echter kwebbelt ze honderduit. En nu ik zoveel tijd met haar doorbreng, ontstaan er hele waardevolle gesprekken. Over liefde. Haar grote liefdes in het leven. Hoe opa haar versierd heeft. Waar ze hem voor het eerst heeft gezien. En we giechelen een beetje en soms huilen we een beetje. Omdat het pijnlijk is zo’n grote liefde te moeten verliezen. En ik dat nu beter begrijp nu ik ouder ben. We kijken ontelbaar veel foto’s. Van vroeger. Van nu. We praten over mensen die ik nooit heb gekend. We praten over mensen die wij beiden kennen, maar van wie ze de naam is vergeten. We praten over liefde voor je kinderen. Hoe moeilijk opvoeden is. Wat ze vroeger had willen worden (tapdanser). We hebben het over muziek. Haar lievelingsliedjes. En wat het mooiste moment is uit haar hele leven. “Jouw geboorte”, antwoordt ze. “Omdat kleinkinderen krijgen nóg fijner is dan kindjes krijgen”. Waarom dan? Vroeg ik uiteraard. “Omdat je kleinkinderen niet zelf hoeft uit te poepen Chanulluke!” Humor is van alle leeftijden kennelijk.

Elke avond vraagt ze me of ik morgen weer terugkom. En elke avond geef ik haar een kus op haar rimpelige voorhoofd en haar witte haar. En ik antwoord: “Lieverd, ik ben er niet altijd. Maar ik ben er wel als je me nodig hebt.” En ik meen het.

img_3359

9 Reacties op “Ik ben er als je me nodig hebt

 1. Wauw, wat een liefde spreekt hier weer uit! Van beide kanten! Wat zal opoe trots op en blij met je zijn. En jij op haar! Oma’s zijn the best! Koester deze soms moeilijke maar vooral prachtige momenten! 😍

 2. Zo mooi om er zo te zijn en die waardevolle momenten nog te kunnen delen.. Wij hebben oma nog een keer meegenomen naar Bonaire en we hebben zoveel lol gehad dat is onbetaalbaar en de herinneringen nooit te koop.. De keer dat ze opgesloten zat in haar kamer daar, wij in paniek via het dak en het raam bij haar binnen geklommen en zij zat daar rustig op haar bed een puzzeltje te maken want ja ach een deur is maar een deur en jullie laten me hier niet nog 2 weken zitten.. De ochtend dat mijn zus werd ontslagen als thuiszorg omdat het hengels van de emmer met heet water op haar neus terecht kwam.. Elke ochtend namen we elk om de beurt een dienst om haar op te starten met heet water ivm met haar reuma.. De dag dat we heel erg hebben gelachen, oma had een slechte dag maar haar rolstoel is met ons meegeweest naar plekjes op bonaire die we bezochten en in de avond hebben we haar de avonturen van haar rolstoel laten zien.. Tranen met tuiten gelachen… En op het laatst toen het steeds slechter ging, ik ruimde liever de ontlasting en spuug op van de wc zodat ze nog een avond bij ons in de huiskamer van mijn ouders kon zijn dan dat ze niet meer langs kon komen.. Hele discussies over dat de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk lagen en nog steeds ontkennen nee die liggen tussen Zwitserland en Italië. Atlas erbij en mevrouw oma hield vol dat het een verkeerde druk was!! De laatste dag lag ze in haar bed in het verzorgingstehuis te slapen.. Ik heb haar niet wakker willen maken maar in haar oor gefluisterd dat ze bijzonder was en dat ik haar zou missen.. Ik hoop voor jou Chantal dat jouw afscheid van haar net zo mooi mag zijn als de afscheid van mijn Oma. Het was goed zo en heel vredig. Pijn en verdriet blijft maar waardigheid is ook wat waard.. Xxx

 3. Geweldig Chantal! Die fijne band met je oma, ofwel opoe, zoals jij haar noemt! Liefdevol en grappig…
  Jij maakt het verschil voor haar met aandacht en humor ❤️ Die momenten zijn waardevol voor jullie allebei!
  XXX

 4. Lieverd, wat een ontroerend stukje heb je geschreven. Door jouw verhaal zie je wat een prachtig mens jouw oma is. Je hebt het dus niet van een vreemde.

  Liefs en knuffel!

 5. Wat heb je dat prachtig geschreven Chantal, en wat heb ik een bewondering voor jou gekregen op de manier hoe je met je opoe om gaat. Dikke knuffel. ♥️

 6. Lief Chantal je was altijd al zo lief meisje
  nu moeder en Een mooie vrouwe maar je ben nog mooier van binnen echt wat ben ik trots op jou
  dikke kus Kitty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.