Blogs

Kinderkerstdiner van een Goed-Genoeg-Moeder

Ok. Ik ga het hoge woord eruit gooien. Online. Dus dan is het waar. ☺
Ik ben niet perfect! Niet als mens, maar ook zeker niet als moeder. Ik kan echt genieten van moeders die met bakfietsen (versierd met bloemetjes), zelfgemaakte lunchtrommeltjes vol quinoa-cakejes en meerzaden mueslibolletjes de kinderen (allemaal netjes aangekleed en met gewassen gezichtjes) naar school brengen. En dat alles zonder de gymtas te vergeten.

En nu weet ik dat social media de illusie wekt dat ik wellicht, heel misschien, theoretisch, ook bij het clubje van die moeders hoor. Maar dat is niet zo. Dat komt omdat ik op social media alleen de foto’s post waarop ik leuk met mijn kind aan het bakken/kleien/knutselen ben (wat ook zeker wáár is), maar geen foto’s maak van de momenten dat ik Fabian achter het behang heb geplakt. Of het moment dat ik vijf schone wassen op een hoop heb liggen en mijn kind met twee verschillende sokken naar buiten stuur omdat ik gewoon in die puinhoop geen twee dezelfde kan vinden. En dat laatste is net zo waar als de “I’m a perfect mom” pictures op social media.

Kijk, ik zal eerlijk zijn. Stiekem ben ik gewoon een klein beetje lichtgroen van jaloezie op de “perfecte mama” club. Ik vind jullie te gek. De knutsels, de versiersels, de perfecte traktaties. Echt… fantastisch. Maar ik kan het niet. En zo kwam het dan ook dat de schrik me om het hart sloeg toen juf Corine mij vorige week aansprak over het kerstdiner: “mama van Fabiaaaaaaaaan (ja, met een langgerekte aaaa). Klopt het dat u nog niet heeft ingetekend voor de hapjes van het kerstdineeeeeeeeeeeeeer (ja, met een lange eeee)”? Snel keek ik op de lijst, zag wat andere moeders hadden opgeschreven en krabbelde iets met “ kerstmannen” en “ hoorntjes” “ofzo” op de lijst. En vanavond is het zover. Het kinder-kerstdiner op school. Fabian zijn kerstbomenoverhemd ligt al klaar. Met giletje en dasje. Maar die hapjes he….. Dus doe ik hier een bekentenis. Om andere moeders misschien een hart onder de riem te steken in deze drukke dagen voor kerst: IK. BEN. NIET. PERFECT. Ik ben een goed-genoeg-moeder. Sterker nog: ik ben een ontaarde kersthapjes-kerstdiner moeder. Ik deed iets wat alle moeders uit het “perfecte mama” clubje “ not done” vinden. Ik kocht… kant en klare kerststerren worstjes! Bij de Appie! En die leg ik vanavond op een feestelijk plastic bordje. Met een kerstservet. En dan vind ik dat ik voldoende mamapunten heb gescoord. En een glaasje glühwein heb verdiedn op het schoolplein. En nog erger: ik schaam me er niet eens voor! ☺

Vanavond kijk ik mijn ogen weer uit. Naar de schalen met zelfgemaakte prachtige hapjes. De kerstbomen van komkommer, de kerstmannen worstenbroodjes, de kerstmutsen hoorntjes, de pinguins van negerzoenen en de sneeuwpopjes van kaas. Mooi opgedekt op zilveren bordjes en met hulsttakjes. Moeders; ik drink vanavond op het schoolplein een glas glühwein op jullie. Ik vind jullie toppers. Maar daarna fantaseer ik stiekem over het moment dat jullie je kind achter het behang plakken in de kerstvakantie. Nadat jullie kerstmutsen hebben gemaakt. En het ook jullie niet lukt met lijm en kleine kinderhandjes. En dan zucht ik bij mijzelf…: gelukkig zij zijn net als ik. Ook niet perfect!

 

IMG_7917

3 Reacties op “Kinderkerstdiner van een Goed-Genoeg-Moeder

  1. Hé gelukkig… Net een een echt mens!
    Nep genoeg in de wereld dus echtheid is beter om onze Kids mee te geven. Zijn ze tenminste niet zo teleurgesteld als ze besef krijgen van de ‘echte’ wereld.
    Niet perfect is juist perfect!
    Spread it out! ;-)xxxxxxx

  2. Super leuk om dit te lezen Ook ik heb een leuke creatie gemaakt voor zoonlief (vanavond te zien op je moeders Facebook 😀)maar ik vind het leuk om te doen en heb er vooral de tijd voor Ik bewonder de moeders dan weer die en werken en kind iedere dag weer netjes in de plooi en op tijd op school krijgen
    Groeten lida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.