Blogs

Kiss wishes

Geplaatst

Heerlijk. Mijn zesjarige zoon vertelt me vol trots dat hij morgen van plan is Marise een kus te geven. “O?” vraag ik vol belangstelling. “Waarom? Is ze jarig?” Hij kijkt me grijnzend aan. Zo’n zesjarige jongensgrijns vol zelfvertrouwen. “Nee mam. Ik ben verliefd op d’r.”

Fantastisch. Die eerste kus. Als ik naar zijn blauwe ogen en blonde haar kijk, vermoed ik dat dit het begin is van vele kussen die nog zullen volgen. Maar die eerste. Die blijft speciaal. Mijn eerste kus kreeg ik toen ik een jaar of vier was. Ik heb er niet echt warme herinneringen aan, hoewel ik het inmiddels een plekjes heb gegeven hoor. Psychische nazorg is niet meer nodig. Ik was dus vier en een iel, tenger, klein, verlegen meisje. Het neefje van de zus van een kennis van een vriend van mijn ouders was vijf, heel groot, heel sterk en heel enthousiast. Hij heeft Down Syndroom. De eerste kus die hij me gaf was dus vooral vol enthousiasme, in een houtgreep, heel hard en heel nat, want hij gebruikte ook zijn tong. Niet omdat hij vroegrijp was ofzo, maar gewoon. Gezien zijn Down Syndroom hing die tong bij hem altijd naar buiten. Ik ben zeker tot mijn dertiende bang van hem geweest.

Daarna kwam Sebastiaan. Tijdens de eindmusical van groep acht. We speelden beiden een hoofdrol en nadien voelden we ons melancholisch (die emotie heb ik later pas toegevoegd, toen kende ik het woord nog niet) door het naderende afscheid. Schuifelend met zijn voeten gaf hij me achter de coulissen een keurig, braaf kusje op mijn mond. Op de middelbare school kwamen er heel veel Kiss Wishes. Sommigen per definitie onbereikbaar zoals George Clooney en Leonardo di Caprio (ik heb Titanic 6 keer gezien: “I’ll never let go Jack”). Sommigen Kiss Wishes hadden theoretisch uit kunnen komen zoals Lars (ja die jongen uit 4Havo die altijd buitengym had tijdens biologie). Maar helaas was ik in die tijd nog even iel, verlegen en “tietloos” als op mijn vierde en dus bleef het bij hopen, smachten en verlangen naar een “echte kus”. Mijn Kiss Wishlist bleef gevuld en lange tijd kon ik er niemand afstrepen.

Ik begon pas een beetje tot bloei te komen op mijn zestiende. Inmiddels zonder beugel, gewapend met lenzen, highlights, stijltang en een stoer beste vriendinnetje wiens zelfvertrouwen ook op mij afstraalde was daar de “eerste echte kus”. En er volgde er nog velen. Sommigen goed, sommigen héél goed. Sommigen nat, onhandig, onstuimig. Sommigen vies en smakend naar sigaretten en verschraald bier. Bluh! Not my favourite! Sommigen intiem, liefdevol of passioneel. Zoenen is een onderschatte kunst. Een goede kus kan een vrouw volledig verliefd maken op een man of haar volledig laten afknappen. Timing, oogcontact, passie, gevoel; zoek de juiste balans en de vrouw is all yours.

“Hoe ben je van plan dat aan te pakken Fabian” , vroeg ik mijn zesjarige zoon. Ondertussen proberend goed advies te geven en Marise een fijne “eerste kus” ervaring te bezorgen. “Gewoon, ik ren naar haar toe, geef haar een kus en ren weer weg”. “Zou je het niet eerst aan haar vrágen?” vroeg ik. Dezelfde jongensachtige grijns verschijnt op zijn gezicht. “Welnee mam, meisjes plagen, zoentjes vragen dat weet iedereen. Zo hoort het. En trouwens. Marise is ook verliefd op mij. Ik hoef dat niet te vragen. Dat wéét ik gewoon”. Ik ben even verbouwereerd over zoveel zelfvertrouwen. Kleine player. Geen idee van wie hij dat gen in zijn DNA string heeft meegekregen. Hij slaat zijn armen om me heen en geeft me een kus op mijn wang. “Maar ik ben ook nog best verliefd op jou hoor” roept hij nog net voordat hij weer wegrent. Ik kijk hem na en vraag me af: Hoe lang zal het nog duren voordat het niet stoer meer is om met mama te kussen en te knuffelen? Misschien ben ik binnenkort genoodzaakt mijn oude Kiss Wishlist weer van stal te halen. En daar Fabian op te zetten. Totdat hij en ik oud genoeg zijn en stoer zijn niet meer belangrijk is.

 

1 Reactie op “Kiss wishes

  1. Wat een super leuk verhaal toch weer. Ben benieuwd hoe mij kleine lover dat morgen gaat doen. Vol zelfvertrouwen. Trots op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.