Blogs

Lampionnenoptocht

In Noord Holland, mijn geboortegrond, lopen kinderen op 11 november met lampionnen door de straten te dwalen, bedelend om snoep. Da’s traditie. Heeft iets te maken met een heilige, een mantel die gedeeld werd en we noemen het St Maarten.

Zo niet in Sassem. Het eerste jaar dat ik de overstap van stadse chick naar dorpse girl had gemaakt, zat ik braaf met zakjes snoep en dergelijke op 11 november te wachten op die schattige pluizenbolletjes om ze te verblijden met een zakje van die kleffe spekjes. Niemand kwam. In Sassem wordt er namelijk op de 3e woensdag in september lampionnenoptocht gehouden. Ter ere van de kermis. Ofzo. Het is net prinsjesdag (3e DINSdag van september) maar dan anders. Ik woon er al 6 jaar, maar moet er nog steeds aan wennen. Vanaf 5 punten uit het dorp start een drumband. En die 5 drumbands worden gevolgd door alle kinderen uit het dorp. Het zijn net rattenvangers van Hamelen die drumbands. Maar dan anders. En zo komt het dat Fabian vandaag voor het eerst een rondje meeloopt. Zonder lampion. Kan ik er iets aan doen dat ze hier in Sassem 2 maanden te vroeg zijn? Ik ben net terug van zomervakantie! Ik denk nog niet aan lampionnen en kruidnoten en weet ik veel wat ze hier allemaal in dit dorp verzinnen!

Maar oke, als goedgetrainde “compensatiemoeder” (want baan én weinig tijd en geen knutseltalent en wel vaker vergeetachtig) ben ik natuurlijk de kwaadste niet. Mijn kind heeft dan wel geen lampion, maar loopt gewoon verkleed als brandweer en met een eigen trommel achter de drumband aan. Beetje gek, maar wel lekker zichzelf. Leuk voor Mark. Ikzelf loop niet mee natuurlijk. Ik haat het om achter een drumband aan te sjokken. Het houdt een keer op met dat gecompenseer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.