Hoofdgerechten

Makkelijke risotto met paddestoelen

risotto

Risotto…. menigeen krijgt al nachtmerries bij de gedachten aan het koken van die heerlijke risottorijst. Risottorijst is goed als er nog een beetje bite aan de korrel zit en tegelijkertijd moet de korrel bijna smelten op de tong. Bijna niet te evenaren op de traditionele Italiaanse wijze. Deze makkelijke manier is misschien minder spectaculair dan de Italiaanse mama die in de risottopan staat te roeren, maar zeker succes verzekerd!

 

 

Makkelijke risotto met paddenstoelen
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Makkelijke risotto met paddenstoelen
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Eerst de risottorijst: Hou de volgende richtlijn strikt aan: voor elke 100 gram risottorijst, neem je 180 ml water. Zet een pan op met het water, de risottorijst en het bouillonblokje en breng aan de kook. Zet het vuur direct erna laag. Roer regelmatig en kijk regelmatig. Laat net zo lang koken totdat al het vocht door de rijst is opgenomen. Als het vocht bijna is opgenomen, voeg je telkens een beetje van de wijn toe. Laat wederom koken totdat het vocht van de wijn bijna is opgenomen (er moet nog een klein bodempje vocht zichtbaar zijn). Zet het vuur uit en laat staan met de deksel op de pan totdat je zover bent dat de rijst bij de rest van de ingrediënten gevoegd kan worden. Dit hele proces zou zo'n 20 a 25 minuten in beslag moeten nemen. Gedurende die tijd is het enige wat je doet: roeren, kijken en witte wijn toevoegen. Verder laat je de rest gewoon "normaal" in de bouillon koken zoals je normaal ook rijst zou laten koken.
  2. De andere ingredienten: Terwijl de risottorijst opstaat, kun je verder met de rest van de ingrediënten. Snipper de ui, snijd de paddenstoelen in plakjes/stukjes, hak de basilicum fijn en rasp de parmezaanse kaas. De hoeveelheid parmezaanse kaas gaat op smaak, maar als richtlijn: ik rasp altijd een soepkom vol.
  3. Bak in een koekenpan zonder boter de coburgerham tot knapperige reepjes. Deze dient straks ter garnering. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Na 15 a 20 minuten kooktijd van de rijst kun je gaan beginnen met het daadwerkelijk bereiden van de andere ingrediënten. Vanaf hier gaat het redelijk vlug, dus zorg dat je ingrediënten allemaal klaarstaan. Verwarm in een wok wat olijfolie en fruit de ui glazig. Voeg knoflook toe. let op dat de knoflook niet aanbrandt. Bak de paddenstoelen en champignons op hoog vuur bruin. Voeg direct erna de risotto toe en bak mee in het resterende vocht van de wijn en het vocht uit de paddenstoelen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zorg dat al het vocht nu wordt opgenomen. Voeg een groot gedeelte van de parmezaanse kaas toe (maar hou iets achter voor de garnering) en zorg dat deze smelt. Blijf roeren zodat de risotto niet aan elkaar gaat plakken. Schep pas op het allerlaatst de verse basilicum door de risotto.
  5. Schep de risotto op 4 voorverwarmde (diepe) borden en garneer de knapperige coburgerham, parmezaanse kaas en een takje basilicum.

 

1 Reactie op “Makkelijke risotto met paddestoelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.