Blogs

Mars-mannen en Venus-vrouwen; over oorlogsgoden en liefdesgodinnen

Vandaag kreeg Fabian zijn vriendenboekje terug. Voor de niet-ouders onder ons: het vriendenboekje is wat vroeger het poezie album was. Helaas hebben we nu geen wollige, mierzoete rijmpjes en gedichtjes en superschattige plaatjes meer, maar superefficiënte vragenboekjes waarmee je iemand meteen beter leert kennen en tot de kern van je kleutervriendschap komt. Het is net speeddaten voor kinderen.

Eén van de leukste dingen vind ik het nalezen van die ingevulde vragenlijsten. Uiteraard door de ouders, dus waarschijnlijk sociaal wenselijk, maar dat doet er nu niet toe. De vraag die mij het meest intrigeert is de volgende: “Wat wil je later worden?” Om meerdere redenen voor mij een intrigerende vraag. Want voor mij is het al “later” en ik weet nog steeds niet wat ik wil worden. Of zijn. Dus ik vraag me af hoe zesjarige kleuters dat zien. Wie weet kan ik er nog iets van leren.

Het opvallende is dat het verschil tussen mannen en vrouwen bij de beantwoording van deze vraag het meest duidelijk wordt. Waar bij andere vragen de antwoorden niet ver uiteen lopen (ieder kind, jongen of meisje, houdt van “pizza, patat en pannenkoeken”. En elk jongetje en meisje beantwoordt de vraag “ik heb een hekel aan”, met: “ pesten en ruzie”), is hier toch een duidelijk verschil in opvatting waarneembaar. Want eerlijk waar; alle meisjes uit Fabians klas antwoorden (standaard!) op de vraag “wat wil je later worden” ….. moeder! Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit of ik dit nu superschattig vind of dat het me ergens toch raakt in mijn geëmancipeerde, werkende moeder hart. Want in tegenstelling tot de meiden, willen de jongens later Batman, Superman, brandweerman, astronaut, vrachtwagenchauffeur, politieman, Darth Vader of Ninja Turtle worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een paar uitzonderingen op de regel hebben accountant, Freek Vonk of Robin (je weet wel, dat billenmaatje van Batman) opgeschreven. Maar hee.. ik ben ruimdenkend. Van mij mag alles. Freek en biologie zijn ook cool. Vooral in de praktijk.

Maar vooral opvallend: geen enkele jongen schreef op dat hij “papa” wilde worden. Grofgezegd: jongens willen stoer zijn of op zijn minst een superheld. Meiden willen zorgen en liefhebben en baby’s. Bizar toch; kennelijk zit dit er zo ingebakken dat ondanks alle emancipatie, gelijke kansen en stemrecht dit verschil zich nog steeds openbaart. Mannen en vrouwen; we houden van elkaar, we genieten van elkaar en we kunnen niet zonder elkaar. Maar het is gewoon een feit: wat verschillen we veel van elkaar! Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus zeggen ze weleens. Naast dat dit twee lichtjaren- uit-elkaar-liggende planeten zijn, staan ze ook voor twee Goden uit het Romeinse Rijk. En laat dat nu (in het geheel niet toevallig) Mars “Oorlogsgod” en Venus “Godin van de Liefde” zijn.

Vandaag mag ik in Fabian zijn vriendenboekje schrijven. “Wat wil je later worden”? Hmmm… ik blijf het een lastige vraag vinden. Laten we maar voor het safe antwoord gaan vandaag: mezelf. Mama van Fabian. Venus. Liefdesgodin. Met één keer per maandelijkse cyclus een beetje Mars. Liefde is fantastisch, maar een beetje strijd mag best. Als je het daarna maar weer goedmaakt. Met Freek Vonk en biologie in de praktijk. En papa. Die zo af en toe toch best een beetje op een superheld lijkt ☺

IMG_6284

4 Reacties op “Mars-mannen en Venus-vrouwen; over oorlogsgoden en liefdesgodinnen

  1. Super toffe nieuwe look zeg! Heeft je lieve husband mooi gefixt!
    En mooie en herkenbare blog weer! Misschien moeten we toch eens allemaal de tip van mijn eerste pedagogiekcollege volgen om die stereotype rolverdeling wat nader tot elkaar te brengen: als je Jip en Janneke voorleest aan je kids vervang dan Jip door Janneke en andersom, wie weet?!

  2. Hartstikke goed. Prachtig. Complimenten aan Mark.

    Ps. Heb je wel gecontroleerd dat het allemaal meisjes waren die moeder wilden worden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.