Blogs

Most billable hours

Dit weekend was ik op een personeelsfeestje mee als introducee. Als je het mij vraagt zijn dat de mooiste feestjes. Je hoeft niet zo op te letten hoe je je gedraagt, want je hoeft maandag niet met deze mensen aan de koffietafel te verschijnen of je broodje pindakaas op te peuzelen. Je kan helemaal los op het buffet, de alcohol of de dansvloer want ofwel sta je volgend jaar bij een ander bedrijf te proosten op een nieuwjaar en anders zijn ze je volgend jaar toch alweer vergeten en mag je je gewoon weer opnieuw voorstellen. Wat ik zeg: de mooiste personeelsfeestjes zijn die van een ander.

Het allermooiste vind ik het inkijkje dat je even krijgt in een ander bedrijf, een andere bedrijfscultuur. Observeer en leer is dan ook mijn motto. Dit weekend werd ik getrakteerd op heel wat meer dan alleen wat plaatselijke bedrijfsgekkies. Nee, dit weekend mocht ik getuige zijn van de uitreiking van de (tromgeroffel en trompettergeschal a.u.b……) “most billable hours awards”. Werkend voor een overheidsinstelling ben ik persoonlijk natuurlijk niet bekend met de term “billable hour”, al kan ik het concept er uiteraard wel van begrijpen.

Op het podium werden mensen geroepen die meer dan 3100 (3172 om precies te zijn) billable hours hadden. Een snelle rekensom leert dat een mens gemiddeld 6 weken vakantie per jaar heeft met aftrek van zon en feestdagen. Dat betekent dat er gemiddeld 46 werkbare weken overblijven. Dat betekent dat je voor die 3172 billable hours… 69,3 uur per week gemiddeld moet werken. In 46 weken. Wow. Ik spuugde van schrik bijna mijn veel te dure coquille uit, omdat ik ineens begreep op welke wijze dit exclusieve feest betaald was. Ik keek op het podium en zag daar een beker overhandigd worden aan een vrouw die er ouder uitzag dan haar werkelijke leeftijd en een zwetende man die vorig jaar minimaal 10 kilo minder man was.

En ik vroeg me af: Is dat nou echt iets om trots op te zijn? Is dit nou echt iets om na te streven? Als werknemer? Als bedrijf? En ben ik hier eigenlijk niet de gekkie op dit feestje? Ik roerde een beetje lusteloos in mijn bordje coquilles. Zonde, zij konden er ook niets aan doen. Ondertussen waren mijn tafelgenoten al weer volop in gesprek over het volgende project, de uren die ze maakten en de volgende vakantie. Over hoe ze over een paar jaar (als ze met pensioen zouden gaan) toch eindelijk die camper/zeilboot/grote reis (vul maar in) zouden gaan maken. Ik zag de vrouwen die zich opofferden voor de carrière van hun man. En hoewel ze er niet bij waren zag ik in gedachten ook die kleine kinderkoppies die aan mama vragen of papa vanavond thuis komt eten.

En ik dacht bij mezelf: we denken allemaal maar dat we tijd hebben. We denken allemaal “dat komt later wel”. Maar wat als er geen later komt? Wat… als je 69,3 uur per week werkt en op een dag wakker wordt en ziet dat je een middelbare vrouw bent zonder man en met een onvervulde kinderwens? Of door al dat hotel- en afhaaleten ineens een veel te dikke middelbare man bent geworden die vergeten is dat hij thuis nog een vrouw en twee bloedjes van kinderen heeft? Of nog erger… als je gewoon op een dag niet meer wakker wordt omdat je dood bent gegaan van de stress en het ongezonde leven.

Tijd is zo relatief. Wil je die 69,3 uur per week nou echt besteden aan billable hours? Onze tafelgenoot kwam trots teruglopen van het podium. Hij zweette zo erg dat ik dacht dat hij misschien wel ter plekke die onvermijdelijke hartaanval zou krijgen. Ik keek nog eens naar de nepgouden beker en dacht bij mezelf: “Leuk zeg! Zo eentje heb ik ook. Gekregen bij de avondvierdaagse in 1988.”

 

3 Reacties op “Most billable hours

  1. Het is zo waar. Er zijn idd belangrijkere dingen dan zoveel uur werken.
    ‘Geniet van het leven, het duurt maar even’.

    Weer leuk om te lezen Chantal.

  2. Helemaal mee eens Chantal. Dat was een genant moment. Mooi opgeschreven. Het is wel een leuk bedrijf om voor te werken, zolang je maar niet probeert deze prijs te winnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.