Hoofdgerechten

Recept voor een Surinaamse zondag (Roti)

dsc_0078_klein1

Heb jij ook zin in een relaxte, feestelijke en Surinaamse zondag?
Maak het complete met dit heerlijke recept voor Surinaamse roti!

 

 

 

Recept voor een Surinaamse zondag
Recept Afdrukken
Porties
4 Personen
Porties
4 Personen
Recept voor een Surinaamse zondag
Recept Afdrukken
Porties
4 Personen
Porties
4 Personen
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Je kunt het recept beschouwen als vier afzonderlijke delen: de kip, de aardappelen, de groenten en de eieren. De kip moet lang gestoofd worden, dus begin altijd bij de kip!
  2. Bereiding van de kipdrumsticks: Masseer een flinke hoeveelheid verse zout en peper in de kip en laat deze 10 minuutjes intrekken. Neem een grote (sudder)pan en verwarm hier wat olie in. Bak op hoog vuur een handje uien, wat knoflook en een handje tomaat. Voeg 2 verkruimelde maggiblokjes toe als de ui bruin aankleurt. Zet het vuur iets lager en voeg 1,5 eetlepel massala en de rode peper toe. Meng de kip goed met het kruiden en uienmengsel en voeg tenslotte de selderij toe en een scheutje water. De kip hoeft niet onder te staan, maar moet wel kunnen sudderen in een klein laagje. Doe de deksel op de pan en laat een uur sudderen. Kijk af en toe even of de kip niet te droog kookt. Voeg in dat geval nog wat extra water toe. Proef regelmatig van de saus of deze nog op smaak is. Als het te waterig wordt, voeg dan zout, peper, masala of een maggiblokje toe. Na een uur: Zorg dat de oven op grillstand is voorverwarmd. Plaats de kipdrumsticks nu 10 minuten onder de grill. Keer tijdens deze 10 minuten regelmatig. Als de kip een mooi bruin korstje heeft, haal je hem uit de oven en plaats de kip weer terug in de saus. Laat de kip nog 20 minuten garen in de saus op zeer laag vuur.
  3. Bereiding van de aardappelen: Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken (een gemiddelde grote aardappel in vier stukken). Kook ze ongeveer 5 minuutjes voor. De aardappelen moeten niet volledig gaar zijn. Als de kip in de oven zit (je hebt dus nu nog zo'n 30 minuten), zet je een ruime koekenpan of een wok met olie op het vuur. Hierin fruit je weer een handjevol uien, knoflook en tomaat. Doe er een maggiblokje en eetlepel masala bij. Bak de aardappelen op hoog vuur aan zodat er een lekker bruin korstje op komt. Zet het vuur laag en voeg een scheutje water toe. Laat de aardappelen 20 minuten sudderen in dit kruidige mengsel.
  4. Bereiding van de groenten: Zorg dat je kousenband (of de haricot verts) gesneden zijn en ontdaan van steeltjes. Blancheer de groenten door ze even in ijskoud water te leggen en vervolgens 10 minuten in een pan met gekookt water. Dit kun je al doen als de kip net op staat. Als de kip in de oven zit (je hebt dus nu nog zo'n 30 minuten), zet je een tweede ruime koekenpan of een wok met olie op het vuur (naast degene van de aardappelen). Hierin fruit je weer een handjevol uien, knoflook en tomaat. Doe er een maggiblokje en eetlepel masala bij en voeg de kousenband toe. Klein scheutje water erbij en vervolgens ook zo'n 15 a 20 minuten laten sudderen op zeer laag vuur.
  5. Bereiding van de eieren. Zorg dat de eieren hardgekookt, gepeld en afgedroogd zijn. Als kip, aardappelen en groenten staat te sudderen, kun je beginnen met de eieren. Zet een kleine koekenpan op het vuur met olie en boter. Maak een kruidenmengsel van masala, fijngestampte knoflook en een klein beetje peper. Voeg het kruidenmengsel toe in de pan met olie en boter en voeg direct daarna de eieren toe. Je bent de eieren als het ware aan het frituren in de laag olie en boter. Zorg dus dat er voldoende olie en boter in de koekenpan zit, die heet genoeg is zodat er direct een mooi korstje op het ei komt. Let ook goed op dat het kruidenmengsel niet is aangebrand. Snelheid van de handelingen is hier geboden!Als je de eieren heb gebakken laat je ze even uitlekken op wat keukenpapier.
  6. Het opdienen: Warm de rotiplaten op en gebruik grote (het liefst voorverwarmde borden). Verdeel wat van de kippensaus over de rotiplaten. Leg er vervolgens twee kippenpootjes op, wat aardappelen, kousenband en een ei. het lekeerste eet je rot met je handen: breek telkens een klein stukje van de rotipannenkoek af en pak hiermee een stukje ingredient op. De kip is zo mals dat het bijna vanzelf van het bot afvalt.
  7. Eet smakelijk en geniet van je Surinaamse zondag!

1 Reactie op “Recept voor een Surinaamse zondag (Roti)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.