Blogs

Staand plassen

Toen ik in verwachting was van een jongetje wist ik dat ik voor veel uitdagingen zou komen te staan. Want als overduidelijk “meisjes-meisje” heb ik van veel jongenszaken gewoon minder verstand.

Voetbal bijvoorbeeld. Snap ik niet echt. Ik doe leuk mee, maar meer voor de coole oranje bavariajurkjes dan voor het echie. Spelen met autootjes, ook zoiets. Waar gaan die autootjes dan naartoe? Vraag ik steevast aan mijn zoon. Gaan ze leuk winkelen? Of naar het strand? Of gaat de politieauto een stoute boef vangen? Want in het hoofd van dit meisjes meisje, moet er wel een verhaallijn in het spel zitten. Zoon zucht maar weer en probeert het nog eens uit te leggen: die autootjes rijden gewoon mama, klaar. That’s it.

Uitdagingen dus. Want mannen komen van Mars en vrouwen van Venus (zegt men). Vrouwen houden van een verhaallijn (het moet ergens naartoe gaan) en mannen hebben geen verhaallijn nodig. Vrouwen plassen zittend en mannen plassen staand. En daar zit hem nu net mijn huidige uitdaging. Want na zo’n slordige veertien jaar van bewerken, bespelen, pleasen en dreigen was het me eindelijk gelukt mijn man zittend te laten plassen. Ik geef toe: het oogt wat minder mannelijk. Maar schoon dat je wc blijft! Niet te geloven!
Nu hebben we een nieuwe man in huis. Fabian is 3 en toch zeker al 2,5 maand zindelijk. Fabian wil niet zittend plassen, maar staand. Zo doen mannen dat, voegt hij er aantoe. Ik kijk met een schuin oog naar manlief maar die weet zich van de prins geen kwaad. Zegt ie. Ik vermoed hier een coupe. Dat Fabian thuis staand wil plassen is nog tot daar aantoe. Hij wil ook buitenshuis staand plassen. Het liefst bij de “meneren-wc”. Daar ga je dan met je goede gedrag.

En zo komt het dat ik me op en mooie zomerdag bevind op het strand van Katwijk, bij de strandwc’s. Niet in de bekende dames-, maar in de onbekende herentoiletten. Met mijn ogen half gesloten natuurlijk, want ik wil geen plassende heren waarnemen bij de urinoirs. Schiet maar even op schatje, goed richten he? Geef ik mijn zoon als advies mee en hou hem onder de armpjes vast. Yes gelukt, de straal gaat er goed in, ik kan trots zijn op mijn kleine mannetje. Ik zet hem neer op zijn blote voetjes. Mama, zegt zoonlief terwijl mama zich met gesloten ogen een weg naar de uitgang baant. Mijn voetjes zijn helemaal nat. Er zit plas op. Ik waag het toch mijn ogen open te doen en zie bij 3 van de 5 urinoirs inderdaad wat ondefinieerbare plasjes en druppels liggen. Ja hoor, ook bij de onze. Uitdagingen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.