Blogs

Surinaamse zondagen

Mijn ouders hebben veel vrienden en kennissen. Niet alleen hebben ze er veel, ze zijn ook heel verschillend. Mijn ouders hebben vrienden en kennissen van alle gelederen, uit elke provincie en in alle kleuren en maten. Dat was vroeger al zo.

Als kind was ik dol op de zondagen wanneer we op visite gingen. De meeste indruk maakten de zondagen bij Surinaamse ‘oom Harry’. We moesten een eind rijden, daar begon het al mee. En wanneer we daar waren….. Feest! Je moet namelijk weten dat bij onze ‘boeren uit de klei getrokken Nederlanders’, zondagse visites heel anders lopen dan bij Surinaamse oom Harry. Elke keer dat we daar waren, leek het wel één groot verjaardagspartij. Of beter nog, een bruiloft.

Ik bedoel maar, zelfs een verjaardag van Nederlanders is niet zo feestelijk als een willekeurige zondag van onze Surinaamse Nederlanders: we zitten in een kring en eten zelfs onze taartjes (keurig 12 stukjes uit een taart) met mes en vork!

Nee dan de reguliere zondagen bij de Surinaamse Nederlanders! De hele familie komt. Vrienden, kennissen. Allemaal bij elkaar! En iedereen mag mee eten. Met zijn handen! De geur van al die specerijen is fantastisch. En elk gerecht klinkt even spannend: Roti, Pom en Pastei, Tjiem Tjiem kip…. Het klinkt toch anders dan spruitjes. Doperwtjes. Of het ook niet zo spannende ‘hutspot’.

Maar naast lekker eten is er muziek die swingt en iedereen danst en schudt met zijn billen. En dat vind ik misschien nog wel het mooiste: Surinamers houden van billen! Ronde, forse billen. Goh… Wat een toeval! Ik neem nog maar eens een extra hap roti, zet de salsa muziek wat harder en besluit de komende maand mijn billen maar wat minder hard te trainen. Ik hou van Surinaamse zondagen!

Ps: bouw je eigen Surinaamse zondag en check mijn Roti recept op de recepten pagina!

 

2 Reacties op “Surinaamse zondagen

  1. dank je Chantal ik moest lachen hoor maar eerst had ik een brok in mijn keel dat je alles nog onthouden hebt Top van je hoor ik blijf van jullie houden tot ik weg van deze aarde ga je lieve oom Harry XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.