Blogs

Waar denk je aan? Like and share… of beter niet?

Het is geen geheim: ik ben dol op social media. Ik ben een mensen mens. Ik ben zo’n typje dat vroeger met het leeghoofdige zinnetje: “ik wil met mensen werken” op de proppen kwam als je me vroeg wat ik later wilde gaan doen.

Ik vind mensen interessant. Ik vind hun levens interessant. Ik kan naar wildvreemde mensen kijken en dan bij mezelf denken; wat als ik jouw hoofd leeg kon halen en via een usb stick jouw leven kon bekijken? Welke mooie herinneringen heb je? Hoe was je jeugd? Wat voor dingen heb jij meegemaakt? Waar heb je het meest van geleerd? Ik ben gewoon razend nieuwsgierig en heb een brede interesse.

Zoals bij elk nieuw fenomeen zie je dat er een soort bijzondere flow ontstaat. In het begin denkt iedereen: wat moet je ermee? Ik heb dit niet nodig. In het geval van Facebook: wat moeten we met Facebook, er bestaat al Hyves (wat? Hyves! Huh? O ja…) Dan komt er een periode dat iedereen drukdoende is met uit te vogelen hoe zoiets werkt. Dan wordt het zó’n hype dat iedereen doorslaat. Denk aan de tijd dat Facebook volstond met allerlei foto’s van eten in een restaurant vanuit verschillende hoeken gefotografeerd en dan in elkaar gezet en dat alles real time, zodat je eten koud was tegen de tijd dat je een post had gemaakt. Daarna komt er een tijd dat er heel veel negatieve commotie ontstaat rond de hype: we zijn er teveel tijd mee bezig (internet en Whats app verbod op het werk) we delen TE veel (naaktfoto’s via Facebook), we praten niet meer echt met vrienden, maar we “appen” alleen nog maar…. En tenslotte gaat al die negativiteit weer liggen, komt er meer balans en hebben we er gewoon een leuk fenomeen bij in ons leven dat social media heet. Voorgaande cyclus zag je bij de tv (toen we nog zwart wit beelden hadden), bij de computer en bij de iPad. Wij mensen evolueren, maar wel in stapjes. We moeten altijd even wennen.

Ik zei al: ik ben dol op social media. Geen vuiltje aan de lucht. Totdat Facebook ineens een paar weken geleden kwam met een vraag. Een vraag om je uit te lokken om je statusupdate aan te passen. We hadden al de vraag: ”Wat ben je aan het doen?” Nu hebben we de vraag: Waar denk je aan? Ik moet me elke keer dat ik die vraag zie bedwingen om niet ontzettend eerlijk te gaan antwoorden. Kijk, uiteindelijk moet je je toch bewust zijn van wat je allemaal het internet opgooit. Anders zijn we weer terug bij af in de cyclus en “Facebook-evolueren” we terug naar die ellendige tijd van het koude eten in een fancy restaurant en naaktfoto’s. Moeten we niet hebben. Maar de vraag waar denk je aan, lokt dat toch een beetje uit. Mannen kunnen sowieso al niet eerlijk antwoorden. Het is wetenschappelijk bewezen dat zij meer dan 70 keer per dag aan seks denken. Facebook zou de e kunnen vervangen door een k en een woordgrap kunnen maken met Fackbook (voor de goede orde: ik weet dat je fuck met een U schrijft…).

Maar ook wij vrouwen kunnen niet klakkeloos op Facebook zetten waar we aan denken gedurende de dag. Chocolade ijs bijvoorbeeld. Dat leuke jurkje in de uitverkoop. Of je eruitziet als een worst in deze skinny jeans. Schoenen. Wat je aantrekt naar een date (en dan in gedachten de hele kledingkast aan je voorbij laten gaan in alle mogelijke combinaties). Die knappe collega die langsloopt. Nog meer schoenen.

Het gaat gewoon niet. We kunnen niet alles delen waar we aan denken. Ik bedoel maar: die knappe collega en die potentiele date hebben waarschijnlijk ook Facebook. Ze zouden je status update zomaar eens kunnen liken. En wat moet je dáár dan weer van denken?

Aan de andere kant: zoals bij mannen wetenschappelijk bewezen is hoe vaak ze aan seks denken, is bij vrouwen bewezen dat ze teveel nadenken. Die vraag van Facebook is dus gewoon heel vrouw-onvriendelijk. Het is dat ik zo nuchter Nederlands ben. Als ik in Amerika zou wonen zou ik ze een proces aandoen. Dus bij deze Facebook: haal die ontzettende vrouwonvriendelijke vraag van Facebook af… Ik moet afkicken van teveel nadenken. Misschien kun je de vraag versimplificeren en multiple choice maken. Ik doe alvast een voorzet:

“ Ik denk aan;
A) Chocolade ijs
B) Nieuwe schoenen
C) Skinnyjeans en worst (niet noodzakelijk in deze volgorde)
D) Ik ben een man… je weet waar ik aan denk. Het is wetenschappelijk bewezen

 

Waar denk je aan

 

2 Reacties op “Waar denk je aan? Like and share… of beter niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.