Blogs

Wonderen

Wie weet nog wanneer je voor het eerst geconfronteerd werd met de teleurstelling van het niet bestaan van een wonder?

Als kind is alles wonderlijk: hoe kunnen vogels vliegen? Hoe wordt een rups een vlinder? Waar komt sneeuw vandaan? Komt sneeuw van dezelfde plek
als babies? Als kind is de hele wereld een grote ontdekkingstocht. Maar naarmate je ouder wordt, tv en internet terrein winnen en je de wereld om je heen beter begrijpt, wordt diezelfde wereld om je heen ook een stuk minder wonderlijk. Saai eigenlijk.

Mijn eerste teleurstelling kwam toen ik me realiseerde dat ik géén echte prinses was. Nog pijnlijker werd het toen ik me besefte dat ik er ook nooit een zou worden, zelfs niet als ik later groot was. Er zouden nog veel momenten van realiteitszin volgen: mijn vader is níet de sterkste man van de wereld, Sinterklaas, noch de kerstman, noch kabouters, noch Sneeuwwitje (met of zonder dwergen) bestaan, volwassenen in de werkwereld weten vaak ook niet helemaal wat ze doen en de beste ontdekkingen ontstaan niet door een doordacht plan, maar simpelweg per toeval (denk aan de telefoon, post-it geeltjes of klittenband).

Ik vind dat als je drie jaar bent, je nog in al deze bovenstaande dingen mag geloven! Wonderen bestaan. De kerstman ook. Inclusief slee, elfen met puntoortjes en vliegende rendieren. Lekker boeien hoe die beesten kunnen vliegen en hoe die dikzak door onze smalle schoorsteen komt. Er lagen gewoon cadeautjes bij ons onder de kerstboom gister. Van de kerstman. Die voordelig had geshopt bij de Action. Dat dan weer wel. Die slee vliegt immers ook niet op water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.